BAZYLIA SUSZONA – 1 KG

Bazylia – pochodzi z tropikalnych rejonów Azji oraz z południa Europy, skąd została do nas sprowadzona w XII wieku jako przyprawa i roślina lecznicza.

 

ZASTOSOWANIE: W kuchni stosuje się świeże lub suszone i rozdrobnione liście. Są one aromatyczne, w smaku początkowo gorzkawe, a po chwili słodkawe. Niektóre gatunki bazylii przypominają zapachem goździki lub gałkę muszkatołową. Bazylią można przyprawiać potrawy z warzyw (fasola, groch, bób, pomidory, szpinak, kapusta kwaszona). Nadaje wspaniały smak zupom i sałatkom warzywnym. Chętnie jest dodawana do ogórków marynowanych i dyni. Drobno pokrojone liście bazylii poprawiają smak knedlików (klusek) wątrobianych, kiełbas i kotletów wieprzowych. Stosuje się je również do aromatyzowania octu. Bazylię dodaje się również do białego sera, masła, omletów i do sałatki z krabów. Ceniona jest wysoko w kuchni włoskiej jako przyprawa do spaghetti.

Zobacz w sklepie